воскресенье, 6 марта 2016 г.

Підготовка насіння овочевих культур до посіву


Скоро почнеться підготовка насіння овочевих культур до посіву. Це важливий момент у роботі овочівників, від якого багато в чому буде залежати майбутній в цьому сезоні урожай. Прийшов час розповісти відвідувачам сайту, як правильно підготувати насіння до сівби.  Напередодні посіву насіння овочевих культур калібрують, тобто сортують на великі, середні і дрібні. Однак не завжди великі насіння
є повновагими і добре визріли. Щоб відібрати найбільш повноцінне насіння, наприклад, огірків, їх поміщають в 3-5% -ний розчин кухонної солі. Легкі пустотілі насіння спливають в солоній воді і їх викидають. Решта, після промивання і відповідної підготовки, можна сміливо сіяти. Для підготовки насіння овочевих культур до посіву, прискорює процес зростання і дозрівання врожаю, овочівники застосовують такі агротехнічні прийоми: протравлення, прогрівання, намочування, пророщування, часткову яровизацию, загартування, дражування та деякі інші . протравленого і прогрівання насіння овочевих культур проводять для попередження можливих захворювань рослин.

Так, поміщаючи насіння помідорів в розчин марганцевокислого калію, не тільки підвищують стійкість томатів проти захворювань стріки, але і живлять рослини важливим мікроелементом - марганцем. А прогрівання насіння капусти протягом 20 хвилин в гарячій воді при температурі 50 °, дозволяє уникнути кили і грибкових захворювань.
Підготовка насіння овочевої культури до посіву передбачає їх намочування або проростання. Оброблені таким чином насіння томатів, огірків, кропу, шпинату, буряка, капусти та ін. Швидше проростають і дають дружні сходи.  Намочують насіння овочевих культур в мішковині або щільної марлі при температурі 20-25 °. Тривалість намочування насіння моркви, томатів, буряка, петрушки - дві доби; огірків, кабачків, капусти, салату, редиски - до 12 годин; гороху і квасолі - до 6 годин. При проращивании насіння кропу воду протягом 2-3 діб змінюють щодня 2 рази. Перед посівом насіння овочевих культур просушують в тіні до сипучого стану. При замочуванні насіння, в воду додають стимулятори росту - різні мікроелементи, марганцівку, алое, навіть питну соду. Слабкі насіння проростає швидше повновагих, але дають менший урожай. 

Схожість насіння овочевих культур зберігається кілька років, а насіння огірків і всіх гарбузових, чим довше лежать, тим менше дають пустоцвіту, а значить більше врожаю. Яровизация насіння овочевих культур проводять після їх пророщування. Цей метод полягає в перенесенні пророщених насіння на холод (їх можна закопати в сніг або помістити в холодильник, туди, де зберігаються овочі). Насіння цибулі, петрушки і моркви тримають на холоді 15-20 днів, буряка - 10-12 днів, капусти - 18-22 дня. Після яровизації насіння відразу ж висівають в грунт. 

Дрібні насіння добре пересипати піском, що створює кращу аерацію і зручність при посіві. Цей спосіб обробки насіння овочевих культур називають піскуванням. Для теплолюбних культур, таких як томати, перець і огірки застосовують загартування. Вона підвищує стійкість дорослих рослин до знижених температур. Загартування полягає в короткочасному проморожуванні в холодильнику набряклих насіння протягом 2-3-х діб при температурі -1 ° ... + 3 °. 

Після гарту насіння можна висівати на 3-5 днів раніше терміну. ??При підготовці насіння овочевих культур до посіву часто використовують метод дражування, т. Е. Обволакивания насіння поживною сумішшю з торфу, перегною і мінеральних добрив з рідким допомогою клею. В якості останнього використовують розчин свіжого коров'яку, попередньо проціджений через сито. Цей метод дозволяє зменшити витрату насіння і отримати рівномірні сходи. В цілому, правильна підготовка насіння до сівби дозволяє скоротити захворювання овочевих культур і отримати більш ранній і стабільний урожай.











Комментариев нет:

Отправить комментарий